Все обо всем
Понедельник, 20.05.2024, 03:36



Приветствую Вас Гость | RSS
[ Главная ] [ Блог ] [ Регистрация ] [ Вход ]
Меню сайта

Мини-чат
200

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 27

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2017 » Май » 2 » Лікнеп: Як вибрати сабвуфер?
23:46
Лікнеп: Як вибрати сабвуфер?

Сабвуфер – це гучномовець, відтворює найнижчі, сприйманих людиною, частот, які не входять до частотний діапазон широкосмугових акустичних систем. Термін «сабвуфер» використовується для опису будь-якої системи з низькочастотної головкою, виконаної в окремому корпусі, він означає – «нижче НЧ-динаміка».

Вважається, що людина чує звуки в діапазоні від 20 Гц до 20 КГц, однак чутливість до звукового діапазону, з-за фізіологічних відмінностей відрізняється у жінок і чоловіків, та до того ж з віком змінюється. Верхня межа акустичних частот у чоловіків до 40 років життя знижується до 15-16 КГц, жінки ж чують високі частоти і до більш пізнього віку.
Ключові «сабвуферні» терміни:
Частотний діапазон (Гц). Діапазон відтворюваних частот сабвуфера можна розділити на кілька октав: глибокі баси 20-40 Гц, среднебасовый діапазон 40-80 Гц, діапазон високих басів 80-160 Гц. Незважаючи на оптимістичні заяви виробників, більшість сабвуферів зазвичай працює в діапазоні 40-200 Гц. Топ-моделі здатні донести до слухачів частоти від 20 Гц (за умови, що такі є у звукозапису) і до 80Гц (більш високий бас є сенс довірити стереопарі, оскільки з підвищенням частоти підвищується і локалізація джерела звуку).
Частота розділу кросовера (зрізу). Частота, на якій відбувається розподіл спектру кросовером. Якщо сабвуфер має частоту поділу 80 Гц, то в подаваний на нього сигналі ослаблені всі складові з частотами вище 80 Гц. Ці складові подаються на основні акустичні системи.
Максимальний звуковий тиск. Якщо зовсім просто, то це максимальна гучність сабвуфера.
Чутливість (дБ). У автоакустике хорошою вважається чутливість ~90 дБ. Високе значення чутливості дозволить не експлуатувати вбудований підсилювач в позамежних режимах. Більше чутливість – легше переносити навантаження на саб. Адже чим більше чутливість динаміка, тим меншою мірою він навантажує підсилювач і тим більше звуковий тиск в змозі забезпечити при тій же потужності.
Діаметр НЧ-динаміка. Діаметр в міліметрах чи дюймах.
Для демонстрації звукових частот наведемо приклад найбільш поширених звуків: чоловічий голос — 120-200 Гц, жіночий голос — 200-500 Гц, шуми вулиці — 20-300 Гц, музика (далеко) — 500-3000 Гц, писк комара — 16000-20000 Гц. Чимала частка найбільш важливих для сприйняття звуку частот лежить в самому низу чутного діапазону, і приблизно там же найбільш яскраво проявляється спектр більшості фонограм, як музики, так і фільмів. Саме тому високоякісні аудіозаписи вимагають достовірного відтворення низьких частот, і саме тому важливо приділити особливу увагу при виборі компонентів вашої акустичної системи. Замовляйте маб дешевше тут: автозвук чертаново.

Проблеми достовірного відтворення низьких частот починаються для творців акустики в діапазоні від 20 до 400 Гц. Головна з них полягає в тому, що для якісного звучання басів необхідно застосовувати великі і важкі дифузори. Розмір випромінювача визначає його підвищену механічну жорсткість щоб уникнути вигину при коливаннях. Велика площа дифузора робить помітним опір і стиснення повітря. Також вимагає застосування потужного «насоса» котушки індуктивності, яка розташовується в зазорі величезного магніту спеціальної форми.

До котушки динаміка сабвуфера підводиться потужність в десятки, іноді і в сотні і навіть тисячі ватт, а такого підсилювача потрібен дорогий якісний джерело живлення і ефективний відвід тепла від самого підсилювача, так і від звукової котушки. Довжина звукової хвилі порівнянна з геометричними розмірами корпусу гучномовця і приміщення для прослуховування, тому стає значимим вплив механічних резонансів і проблем інтерференції – накладання прямих, відображених і стоячих хвиль. Саме з цієї причини розробники високоякісних багатосмугових аудіосистем воліють розділяти відсіки всередині корпусу, окремо для високих, середніх і для низьких частот. 

Конструкція сабвуфера оманливе проста – це порівняно великий корпус найчастіше кубічної або схожої форми, виготовлений з традиційних для акустичних систем матеріалів (наприклад, MDF), з вбудованим низькочастотним динаміком і, в разі якщо саб активний, з потужним підсилювачем, відтворюючим діапазон частот від 20 Гц до 300-500 Гц. Зустрічаються циліндричні і кулясті системи, але вони не отримали широкого розповсюдження. Глибина ходу випромінювача динаміка може досягати 7 і більше сантиметрів.

В даний час існує декілька основних типів акустичного оформлення низькочастотної динамічної головки, наприклад: «нескінченно великий екран» (ця схема найчастіше використовується для дослідів), закритий ящик, корпус з фазоінвертором, з пасивним випромінювачем і система з акустичним смуговим двухобъемным фільтром, та інші. Кожен з варіантів має свої переваги і недоліки.

Один з найбільш поширених сабвуферів – саб з фазоінвертором, причому останній може розташовуватися разом з гучномовцем в «днище» корпусу, піднесеного на масивних ніжках. Така конструкція утворює профільований зазор, часто поліпшує якість звуку. В цілому ж конструкція і технології подібних апаратів кардинально не змінювалися дуже давно, тому істотного поліпшення якості відтворення можна очікувати лише при використанні нових фізичних принципів.

Просмотров: 746 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Block title

Форма входа

Календарь
«  Май 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архив записей

  Бесплатный хостинг uCoz