Все обо всем
Воскресенье, 19.05.2024, 22:47



Приветствую Вас Гость | RSS
[ Главная ] [ Блог ] [ Регистрация ] [ Вход ]
Меню сайта

Мини-чат
200

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 27

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2016 » Август » 26 » Системно-векторна психологія
21:46
Системно-векторна психологія

Цією невеликою заміткою я почну ряд своїх записок по слідах лекцій Юрія Бурлана.
Сьогодні я хочу поділитися своїми думками на тему, в чому полягає суттєва відмінність системно-векторної психології від звичайної, класичної психології.
Почну здалеку ...
Коли я тільки-тільки дізналася, що мені пощастить прослухати цикл лекцій з Системно-векторної психології, мій друг, психолог-початківець, відразу ж заявив мені: "Системно-векторна психологія для тих, хто не звик жити по правді". Далі було: "Бурлан - пиз * абол, я його переспориш за 2 хвилини".
Тоді я й гадки не мала, про що буде взагалі йти мова на лекціях. Я взагалі намагаюся обережно ставитися до будь-яких мерропріятіям / лекцій / секціях / тренінгів тощо., Де якось впливають на психіку людини. Я вже писала тут, чому з цієї причини відмовилася від MLM і часом недолюблюю Сергія-Учителя. З іншого боку, від того ж вокально-психологічного тренінгу Оксани Дружиніної я в захваті. Варто відзначити, що будь-яке вчення / теорію / мислю / ідею / концепцію я завжди через себе пропускаю, а далі слід: подобається-не подобається, згоден-не згоден, допомагає знайти гармонію-не допомагає, приємно в душі від цього - неприємно. У будь-якому випадку, я ніколи не роблю висновків, поки не познайомлюся власне із самою теорією і до будь-яких висловлювань в дусі "Це гавно" ставлюся різко негативно: людина тільки почала розвивати свою теорію і пускати в маси, як можна взагалі судити про те, гавно це чи ні, не ознайомившись, власне, з самою теорією.

Більше про системно-векторну психологію тут: системно-векторная психология юрия бурлана.

Втім, ми відійшли від теми розмови. Отже, багато психологів різко негативно виступають проти концепції Системно-векторної психології. Розумних доводів, чому це погано, я від них не почула. Тільки й чую: шарлатан, гавно, неправда. Думаєте, це конструктивна критика?
Сам Юрій Бурлан - людина інтелігентна і освічена, ні на шарлатана, ні на сектанта не схожий. Більш того, він завжди відповідає на всі питання і заперечення, причому дуже ясно і точно, спокійно. Це вам не Путін, який на будь-який конкретний питання відповідає гігантським абстрактним відповіддю не по суті. Вам дадуть відповідь так, як є. Переконувати вас ніхто не буде: не згодні - не згодні, вам лише приведуть зворотні доводи, а далі вже ваша справа: погоджуватися чи ні. Більш того, Юрій Бурлан знайомий з усіма теоріями психології, психіатрії, психоаналізу та ін. Починаючи від Фрейда, закінчуючи сьогоднішнім днем. Так що сама фігура Бурлана досить авторитетна і вселяє повагу не тільки до теорії, а й до самої особистості.
У цьому пості я поки що не говоритиму про саму суть СВП. Скажу тільки одне: ось побувавши у рядового психолога, ви отримуєте наступне: в будь-якому вашій поведінці, в будь-якому вчинку тут же виявляється купа комплексів: різні розтягнуті толерантності до побоїв, нескінченні фобії, всякі надмірно низькі самооцінки. Ось поспілкуєшся з таким і відчуваєш себе абсолютно ненормальним людиною, якій треба лікуватися причому у цього самого психолога ... тобто розумієте, про що я говорю? ви впадаєте в залежність від лікуючого суб'єкта + купуєте моторошний комплекс, що з вами не просто не все не в порядку, а взагалі купа всього не в порядку, і будь-які ваші досягнення йдуть в мінус. Всі ваші медалі, червоні дипломи виявляються наслідком неправильного виховання і глибоких комплексів. Поводитеся тихо - у вас занижена самооцінка, ведете себе активно - та ж занижена самооцінка, просто ви її приховуєте .... Наприклад, один "психолог" звинуватив мене в толерантності до побоїв: я дозволяю всім по мені топтатися, пригнічена не розвивається маленька дівчинка. Ось так про мене сказав психолог. Причому коли я сказала, що я, навпаки, не тільки не дозволяю по собі топтатися, так ще й за інших заступаю, він відповів: "Це компенсація. Ти сама собі доводиш, що ти не така, тому так себе ведеш". Поводишся погано - компенсація, поводишся добре - компенсація. Звичайно, психологічно-здорових людей не буває, але "психологи" в будь-якому прояві себе бачать хвороба. Коротше, дуже скоро я такого "психолога" послала нафіг. Він мені, звичайно, до сих пір надсилає фільми з тематикою типу "Комплекс жертви" і ін.
У чому суть СВП? Все дуже просто: уявіть, що у народилася дитина з вродженим ідеальним слухом. Чи вплине цей фізичний факт на його психологічний розвиток? Звичайно! Такі люди дуже погано сплять, тому що їх чуйний слух вловлює найменші шерехи, які здаються чимось зловісним. Наша фантазія не знає меж, тому вночі така людина спить жахливо погано: йому буває страшно. Або ж: людина з таким тонким слухом не любитиме великі галасливі компанії, особливо вже в зрілому віці. Більш того, така людина, звичайно, реалізує себе, якщо стане музикантом. І тому подібне. Тобто наші фізичні відмінності дають нам своєрідний поштовх до відповідного психічному розвитку. У нас спочатку закладена схильність до тієї чи іншої поведінки. Далі, як в нас ця прихильність розвинеться вже залежить від наших батьків і нашого виховання: чи дадуть нам реалізуватися або придушать. У будь-якому випадку, у людей зі схожими фізичними особливостями буде схожий сценарій життя, схожі психологічні риси. Первинні бажання людини: задовольнити голод і забезпечити собі "печеру". Далі з'являється Лібідо (сексуальне бажання) і Мортідо (бажання вбивати), які і рухають не тільки первісною людиною, а й сучасним. Ще Фрейд довів, яку роль відіграє Лібідо в формуванні особистості. Тепер же Системно-векторна психологія виділяє 8 ерогенних зон-векторів, які і визначають психологічні особливості людини. Це 4 "нижніх" вектора: анальний, уретральний, шкірний і м'язовий. І чотири "верхніх" вектора: звуковий, оральний, зоровий і нюховий. Так би мовити "вісім ерогенних отворів". Верхні вектора визначають те, як ми сприймаємо зовнішній світ, тобто вплив зовнішнього світу на нас. Нижні вектора впливають на те, що рухає нами зсередини. Нижні вектора пов'язані з лібідо, верхні з інтелектуальним розвитком. І від того, який у нас виявлений вектор, залежить дуже багато чого, навіть те, як нас треба виховати, щоб не придушити. Наприклад, дитину з шкірним вектором категорично не можна бити, тому що у нього шкіра особливо чутлива, і з битих шкірних дітей виростають повії і злодії. Ви скажете: "Як можна розділити всіх людей на 8 категорій?" У сучасної людини від 3 і вище векторів. Кожен вектор накладається на наш розвиток і дає свій відбиток. Але про все про це я розповім докладніше потім.
Головне, ось що: чим я більше займаюся СВП, тим я більше розумію себе і оточуючих. Людина стає більш толерантними до оточуючих, тому що перестає їх сприймати через свою точку зору. Ми часто говоримо: "На твоєму місці я б зробив так .." Але ж ми зовсім різні, настільки, що ця фраза звучить так само безглуздо, як якби пташка сказала рибку: "На твоєму місці я б, пташка, полетіла". А головне, людина, перестає відчувати себе так, як після "психологів". Наприклад, після розмови з психологом, про якого я вище говорила, я себе стала відчувати якось ніяково: як ніби у мене якась ганебна хвороба і я не знаю, що з нею робити. Тепер я знаю про себе набагато більше і відчуваю себе набагато глибше, немає більше цієї незручності, є впевненість. Те, що "психологи" називають хворобою ( "стакан на половину порожній"), СВП розуміє як особливість розвитку ( "Стакан на половину повний"). Що змінюється? А ось що: змінюється багато! Замість того, щоб боротися незрозуміло з чим, ви, навпаки, завдяки розумінню своїх особливостей, починаєте розвивати їх в позитивну сторону, знаходите їм застосування. Страхи зникають.
Перерву на сьогодні, а то я буду писати вічно. поки що все)

Просмотров: 504 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Block title

Форма входа

Календарь
«  Август 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архив записей

  Бесплатный хостинг uCoz