Все обо всем
Воскресенье, 19.05.2024, 21:39



Приветствую Вас Гость | RSS
[ Главная ] [ Блог ] [ Регистрация ] [ Вход ]
Меню сайта

Мини-чат
200

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 27

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2018 » Апрель » 30 » Колишній чоловік не сплачує аліменти: що робити?
22:05
Колишній чоловік не сплачує аліменти: що робити?

На жаль, це вже типовий випадок, коли після розлучення не виходить закликати до совісті несвідомого папи і доводиться буквально «вибивати» з нього гроші на утримання дітей. Що робити мамі в Україні, якщо в числі злісних неплатників аліментів виявився її екс-чоловік? Непроста ситуація, але вирішуване. На допомогу нам – нотаріус, суд і виконавча служба.

Йдемо до нотаріуса

Прогресивні батьки домовляються про виплату аліментів полюбовно, тобто в усній формі, або спільно складають і підписують у нотаріуса договір (ст. 189 Сімейного Кодексу України). У цьому договорі вказують, хто, в якій сумі і в який термін буде виплачувати аліменти на дитину. Якщо чоловік порушує одне з приписів (суму або строки виплати), ви маєте право звернутися до нотаріуса, який зробить на офіційному документі виконавчий напис. З цим документом ви можете звернутися у виконавчу службу і почати виробництво – простіше кажучи, примусове стягнення грошей з батька дитини.

ВАЖЛИВО. У договорі обов'язково прописуються терміни виплати аліментів, тому достатньою підставою звернутися за допомогою є прострочення по виплаті навіть в один день (за умови перша виплата здійснюється в момент укладення договору або в поточному місяці).

Полювання на злісних неплатників аліментів приносить перші плоди: читайте в в публикации.

Звертаємося до суду

Якщо екс-чоловік не виконує або порушує усну домовленість оплачувати утримання дитини, у вас є можливість захищати свої права в суді. Як це зробити?

1. Ви подаєте позовну заяву в суд (бланк заяви ви отримаєте в суді або зможете знайти і скачати в інтернеті). Коли його подати? Якщо протягом поточного місяця виплати немає, і екс-чоловік ніяк не пояснює цю прострочення, позов може бути подано вже на початку наступного місяця.

ВАЖЛИВО. Не зволікайте зі зверненням до суду, якщо не вдається достукатися до чоловіка в короткі терміни. Майте на увазі, що, слідуючи ч. 1 ст. 191 Сімейного Кодексу України, аліменти присуджуються дитині з дня пред'явлення позовної заяви. У ваших інтересах отримати гроші якомога швидше, адже дитину треба годувати щодня.

2. Наступний крок – судовий розгляд по вашій справі і винесення рішення. Для цього вам доведеться надати суду документи (свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про розірвання шлюбу та інші).

3. Суд виносить рішення, яке набирає законної сили.

4. Канцелярія суду видає виконавчий лист, який вам слід віднести у виконавчу службу.

5. Державний судовий виконавець протягом трьох днів відкриває справу, вам приходить копія ухвали суду про відкриття провадження. Така ж копія документа приходить і екс-чоловікові – платника аліментів (за місцем проживання, за місцем роботи або за місцем знаходження майна). Аліменти в ідеалі повинні надійти на рахунок дитини у тому місяці, в якому було винесено рішення суду.

ВАЖЛИВО. Відповідно до ч. 2 ст. 191 Сімейного Кодексу України ви маєте право у судовій формі стягувати з чоловіка аліменти за минулий час, але не більше ніж за 3 роки. І тільки за умови, що протягом цього часу ви робили певні дії, щоб отримати гроші з ухиляється від сплати чоловіка (в хід йдуть документи, листи, свідчення).

Грошей ні копійки?

Трапляється, що і після всіх зроблених дій гроші не надходять, або приходять гроші. У цьому випадку у потерпілої від несплати аліментів сторони є право подати заяву до виконавчої служби, якщо аліменти не надходили протягом 6 місяців. Ухилення від сплати, приховування доходів, зміну місця проживання чи роботи без попередження державного виконавця, що привело до 6-месячнойзадолженности, є підставою для залучення злісного неплатника до кримінальної відповідальності (ст. 164 і 165 Сімейного Кодексу України).

Державний виконавець на підставі вашої заяви звертається в поліцію, яка за фактом ухилення від сплати аліментів. Так може бути накладено арешт на майно чоловіка (він не зможе його продати) та заборонено його виїзд за кордон, поки не буде сплачено борг по аліментах. 

ВАЖЛИВО. На виплату боргу нараховується пеня, інфляційні та 3% річних як компенсація прострочення виплати.

Просмотров: 494 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Block title

Форма входа

Календарь
«  Апрель 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архив записей

  Бесплатный хостинг uCoz