Все обо всем
Понедельник, 20.05.2024, 03:36



Приветствую Вас Гость | RSS
[ Главная ] [ Блог ] [ Регистрация ] [ Вход ]
Меню сайта

Мини-чат
200

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 27

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2017 » Август » 19 » Яка з штукатурок краще – гіпсова або цементна?
17:17
Яка з штукатурок краще – гіпсова або цементна?

Штукатурку використовують для вирівнювання стін. При цьому часто виникає питання: яку суміш краще вибрати – цементну або гіпсову? Оштукатурювання стін є витратним процесом, як по трудомісткості, так і по витраті грошей. Тому зрозуміло бажання будь-якого господаря вибрати матеріал, який створить надійне зчеплення з основою, не потріскається, не відвалиться, протримається багато років. Однозначно відповісти на питання, який штукатуркою краще – гіпсової або цементній – покривати стіни, досить складно. У кожної суміші є свої переваги, недоліки, особливості.

Штукатурка застосовується для робіт зовні і всередині будинку. Її завданням є усунути дефекти основи, вирівняти його. Крім того, створюється захисний шар, який запобігає проникненню вологи, поширення вогню, втрату тепла. Головним завданням, з яким має впоратися штукатурка, є підготувати стіну до подальшої обробки.

При виборі суміші необхідно враховувати її призначення і склад. За призначенням штукатурка буває звичайною та декоративної. Звичайні суміші використовуються для внутрішніх або зовнішніх робіт, також вони можуть бути універсальними, спеціальними. Декоративні склади дозволяють створити рельєфне, структурний або венеціанське покриття. У продажу пропонуються різні за складом суміші. Найбільшою популярністю користуються гіпсова і цементна штукатурка. Щоб краще зрозуміти, яку з них вибрати, необхідно розібратися з їх основними характеристиками.

Особливості гіпсової суміші

Основою гіпсової штукатурки є гіпс з різними наповнювачами, що допомагають знизити витрату, і пластифікаторами, що поліпшують зчеплення з поверхнею. Розчин на основі гіпсу використовують для вирівнювання поверхонь, підготовки їх до подальшої обробки. Його не використовують у вологих приміщеннях. В залежності від крупності наповнювача виділяють дрібно, середньо, грубозернисті суміші. Щоб отримати тонкий шар, використовують дрібнозернистий складу. Для вирівнювання великих перепадів, усунення великих дефектів потрібно грубозерниста суміш.

Застосовують гіпсову штукатурку зазвичай для внутрішніх робіт. Для зовнішніх краще взяти цементну. Хоча існують гіпсові суміші, які за рахунок додавання в них додаткових компонентів прекрасно справляються з впливом негативних факторів. Однак обійдуться вони дорожче цементних.

Розчин можна наносити досить товстим шаром, при цьому він при висиханні не потріскається. Тому з його допомогою можна усунути навіть великі дефекти і пошкодження. Переваги гіпсової штукатурки:

Екологічність. Вона не містить шкідливих компонентів, не агресивна, абсолютно нешкідлива.
Паропроникність. За рахунок пористості гіпс регулює вологість у приміщенні: вбирає надлишок, віддає вологу при необхідності.
Створює звуко - та теплоізоляційний шар. Особливо це актуально в панельних будинках.
Ефективно видаляє нерівності.
Пластична і зручна при нанесенні.
Не рекомендується використовувати гіпсову штукатурку в приміщеннях без опалення. Вона зручна при роботі в труднодоступних місцях, так як швидко висихає. Крім того, якщо шар виконаний ідеально рівно, то його можна не шпаклювати.

Якщо вирішено використовувати гіпсову суміш, то необхідно врахувати властиві їй недоліки:

швидко схоплюється, тому багато розчину готувати відразу не можна;
при великій товщині шару може давати усадку;
погано «лягає» на метал;
чим краще якість, тим вище ціна.
Важливою перевагою гіпсової суміші є економічність використання. Порівняно з цементною на одну і ту ж площу її потрібно в 1,5 рази менше.

Особливості цементної суміші

У житлових, підсобних приміщеннях, для внутрішніх і фасадних робіт часто застосовують цементну штукатурку. В'яжучим компонентом є цемент, міцність якого визначається маркою. В якості наповнювача використовують пісок. Від нього багато в чому залежить якість розчину. Пісок вважається хорошим, якщо в ньому містяться пилоподібні, мулисті, глинисті домішки. Тому зазвичай користуються річковим або кар'єрним піском.

Його величина впливає на готову штукатурку. Якщо частинки великі, то важко буде отримати гладку поверхню, доведеться її довго шліфувати. Навпаки занадто дрібні частинки призводять до того, що цементна штукатурка після висихання розтріскується.

На співвідношення піску і цементу впливає необхідна міцність розчину і марка цементу. Зазвичай воно складає 1 до 3-м або 4-м. Поліпшити пластичність розчину допомагають полімери. Підвищити паропроникність дозволяє гашене вапно. Цементна штукатурка володіє такими перевагами:

доступна вартість;
можна придбати суху суміш, а також нескладно приготувати її самостійно;
підходить для робіт всередині і зовні будівлі;
відрізняється високою адгезією;
створює міцне покриття;
добре переносить вологість, перепади температур.

Цементна суміш сохне набагато довше, ніж гіпсова. Тому можна встигнути усунути невеликі дефекти на поверхні. Крім того, ця властивість дозволяє розвести відразу багато розчину, скоротивши час на приготування. Мінуси цементного розчину:

Процес нанесення дуже трудомісткий і довгий. Класична технологія передбачає виконання 3-х шарів: набризку, грунту та затирання. Також потрібен час для їх висихання.
Цементна суміш погано лягає на пластик, дерево.
З-за високої щільності цементу створюється додаткове навантаження на основу. Її необхідно розрахувати, щоб врахувати перед оштукатурюванням.

Гіпс або цемент: чому віддати перевагу?

Однозначно сказати, яка штукатурка краще, складно. Вибір суміші залежить від особливостей приміщення, завдань, які будуть вирішуватися з її допомогою. Для вирівнювання стін у житловому приміщенні, при підготовці їх до обклеювання шпалерами, фарбування, створення рельєфного малюнка краще використовувати гіпсовий складу. Для реставрації стін на кухні, у ванній кімнаті, при необхідності зміцнити і вирівняти їх рекомендується взяти цементний розчин. Така поверхня буде стійка до будь-яких впливів, довговічна, надійна.

Незалежно від того, яка використовується суміш, щоб отримати якісний штукатурний шар необхідно враховувати вплив певних факторів. В першу чергу, на штукатурку впливає погода. Оштукатурювання повинно вестися при позитивних температурах, нормальної вологості. Від протягу і сильного вітру висихання прискорюється. Ці фактори посилюють нерівномірність видалення вологи, внаслідок цього поверхню тріскається.

Причиною поганої якості нерідко стає неоднорідність суміші. Часто це відбувається внаслідок неточного дотримання пропорцій при самостійному приготуванні. До розтріскування може призвести велика різниця в товщині: тонкий шар швидше висихає. Щоб поліпшити адгезію і захистити стіни від грибка, обов'язковим етапом перед оштукатурюванням повинно бути нанесення грунтовки.

мосэлектротягстрой

Просмотров: 476 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Block title

Форма входа

Календарь
«  Август 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архив записей

  Бесплатный хостинг uCoz