Все обо всем
Понедельник, 20.05.2024, 03:36



Приветствую Вас Гость | RSS
[ Главная ] [ Блог ] [ Регистрация ] [ Вход ]
Меню сайта

Мини-чат
200

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 27

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2017 » Ноябрь » 16 » Як вибрати монітор?
11:44
Як вибрати монітор?

Питання як вибрати монітор досить серйозний, так як монітор є важливим компонентом всієї комп'ютерної системи. На вибір монітора впливають такі фактори:

  • він береться надовго;
  • існують задачі, де монітор відіграє важливу роль;
  • це дизайнерські й конструкторські задачі;
  • потужність комп'ютерної системи і, зокрема;
  • відеопідсистеми;

Зрозуміло, що всі хочуть придбати монітор, щоб він був гарним, надійним і, по можливості, недорогим. На жаль, не так багато людей розуміють якими характеристиками монітор повинен володіти, щоб вважався якісним і міг прослужити довгий час. Тому в статті ми розкриємо ці питання, з тим, щоб ви могли грамотно вибрати рідкокристалічний або LCD(по‐англійськи) монітор.
Отже, що значить хороший і надійний монітор?
Це означає якісний, тобто він повинен мати якісні характеристики. До характеристик ми відносимо:

  • ергономічні, тобто зручність використання, дизайн;
  • марка виробника, тобто хто виготовив або, як зараз модно говорити, бренд;
  • технічні характеристики;

З першим пунктом все зрозуміло, це індивідуальне питання, відоме прислів'я говорить, що на смак і колір товаришів немає. Перейдемо до другого пункту. Зараз всі перейшли на рк‐матриці, тому розглядати тепер вже застарілі, електронно‐променеві, не будемо.
Виробників моніторів досить багато у світі, це і відомі фірми і менш відомі. Монітор має в своєму складі один з головних своїх елементів — це рідкокристалічну панель. Від її характеристик в чому залежить якість монітора. Існують фірми, які повністю розробляють і виготовляють комплектуючі для монітора, а є фірми, які закуповують комплектуючі та збирають монітори вже під своєю торговою маркою. Тому, краще вибрати монітор відомої фірми‐виробника, яка на ринку вже давно і її ім'я, що називається, "на слуху". До них належать такі фірми: Nec, Sony, Samsung, Asus, Philips.

Великий вибір моніторів за доступними цінами ви знайдете тут: мониторы hp.

Що стосується таких фірм, як LG, BenQ, наприклад, то по своїм, суто суб'єктивними оцінками, я б їх продукцію не набував. Справа в тому, що інші комп'ютерні комплектуючі цих фірм за якістю були не на висоті і тому, не тільки у мене, але і у багатьох моїх знайомих ці фірми не ходять у фаворитах.

З такою фірмою, як Samsung, відносини складніше, так як фірма намагається випускати якісні товари, але не має такого послужного списку, як, наприклад, фірма Sony, Nec. З‐за цього вона змушена випускати більш дешеві моделі і, отже нижче споживчими властивостями. Тобто, фірма основний упор робить на нішу економ‐класу. Коли вам треба якісний і недорогий варіант, то це фірма Samsung.

Ну, а фірми Nec, Sony, Asus, Philips—це загальновизнані світові лідери. Я волію, наприклад, фірму Nec, має багатий досвід розробок моніторів.
Тепер перейдемо до технічних характеристик. Я тут не буду детально описувати технології створення рк‐матриці, так як мета цієї статті дохідливо пояснити на що слід звернути увагу при виборі монітора. Але деякі відомості все ж таки наведу. На малюнку ви бачите субпиксел монітора або говорячи зрозумілою мовою, елементарна точка на екрані, з яких і складається картинка на екрані монітора.

Піксель
РК‐молекула під впливом прикладеної до електродів напруги змінює свою поляризацію, при вимиканні напруги молекула знову займає початкове положення. Змінюючи напругу можна отримати різну міру прозорості світла, який проходить через всю цю систему. Таким чином, впливаючи на всі пікселі, отримують необхідну для картинки освітленість у кожній точці екрану. А потрапляючи на кольоровий фільтр червоного, зеленого і синього кольору, світло формує картинку на екрані нашого монітора.
До основним характеристикам відносять такі:

  • діагональ;
  • час відгуку;
  • кути огляду;
  • роздільна здатність дисплея;
  • розмір пікселя;
  • яскравість;
  • контрастність;

Розберемося з цими характеристиками. Найбільш популярні зараз монітори з діагоналлю 17 і 19 дюймів, нерідко люди прагнуть купити монітор з діагоналлю 21 дюйм. Нижче і вище для широкого кола споживачів брати не має сенсу. Ви повинні виходити з того наскільки вам буде комфортно працювати з монітором, що має той чи інший розмір діагоналі.
Наступною характеристикою є час відгуку. Ця величина показує швидкість перемикання пікселів з яких і складається рк‐матриця монітора. Чим швидше перемикання, тим краще, так як при высокодинамичном зображенні можуть відбуватися «гальмування» картинки. Зрозуміло, що у більш дорогих моніторів ця величина, як правило, менше. Зараз сучасні монітори мають час відгуку порядку 5-20 мілісекунд.

Але тут є одна особливість. Виробники можуть відверто підганяти ці показники під якісь свої тестові випробування і, тому, що ця характеристика не завжди коректна. Просто треба при виборі попросити продавця, щоб він поставив динамічно мінливу картинку і подивитися за своїми відчуттями.

Перейдемо до наступної характеристики—куту огляду. Кути огляду в рк‐матрицях менше, ніж у електронно‐променевих трубок, в силу своєї будови. На практиці це виглядає так. Якщо відійти трохи в сторону від рк‐монітора, то побачите зміна яскравості, кольору і контрастності зображення. Чим більше кут при яких ці зміни не видно, тим краще.
Подивимося тепер на такі характеристики як дозвіл дисплея і розмір пікселя або зернистість. Роздільна здатність—це кількість пікселів, що бере участь у формуванні зображення на рк‐матриці. Відповідно, чим більше пікселів, тим чіткіше виходить картинка. А щоб пікселів було більше, треба, щоб їх розміри були менше.
Розміри пікселів зараз 0,264‒0,296 мм, в залежності від величини діагоналі монітора. Чим більше діагональ, тим більше зерно. Але не все однозначно в чіткості зображення. Для графічних додатків чим більше пікселів, роздільна здатність рк‐дисплея, тим якісніше зображення.

А ось з текстовими програмами все не так добре. У цьому випадку шрифт буде більш дрібним, а це не для всіх підходить. Якщо розмір шрифту зробити більше, то в цьому випадку виявиться «зернистість», що теж погано. Тому, тут порада одна, треба вибирати за своїм зоровим відчуттям.

Перейдемо тепер до яскравості рк‐дисплея. Яскравість вимірюється в канделлах на метр квадратний. У сучасних жк‐дисплеїв заявлена яскравість може доходити до 500 кд/м. кв, в залежності від величини діагоналі. Відповідно, яскравість потрібна там, де необхідна підсвічування темних ділянок зображення. Але тут є небезпека швидко «підсадити» монітор з‐за постійно високою встановленої яскравості. Тому, краще мати середні параметри, монітор тоді прослужить довше.

Що таке контраст?
За визначенням контрастність це відношення рівня білого кольору до рівня чорного і в характеристиках наводиться, як 2000:1, 800:1, 600:1, 500:1. В залежності від моделі монітора, це відношення може бути найрізноманітнішим. Яскравість і контрастність характеристики, які тісно пов'язані між собою. Максимальна яскравість—це білий колір пікселя, виходить при подачі сигналу максимальної напруги. Чорний колір пікселя означає відсутність сигналу. Але на практиці це не завжди так. Сама рк‐матриця пасивна, тобто не випромінює світло. Під дією прикладеної напруги вона змінює свою поляризацію і, відповідно, пропускають або не пропускає світло. Позаду рк‐матриці є модуль підсвічування. І з‐за неідеальності розташування кристалів, поляризаторів з яких власне і складається рк‐матриця, світло проходить. Тобто ідеально чорного кольору немає. І, відповідно, заявлені виробником характеристики контрастності взяті на основі певних ідеальних умов. Тому, багато чого залежить від того, як вам буде комфортно працювати за конкретним монітором.
Тепер перейдемо безпосередньо до того, як на основі отриманих вище даних зробити вдалий вибір. Необхідно, звичайно, взяти до уваги всі характеристики, які наведені вище. Постаратися вибрати продавця, який вам виразно і толково все пояснить. Але тут, звичайно, як пощастить, продавці‐вони теж різні бувають, і можуть продати товар, який ніхто купувати не хоче. Тому, тут порада така, не поспішайте з вибором, подивіться на ціни, на моделі моніторів, на обслуговування. І тоді вже визначайтеся.

Хочу вам сказати ще про одну проблему, яка часто буває у рк‐моніторів. Це — «биті пікселі».
Биті пікселі
Виглядають вони так, наприклад, на фоні суцільного чорного, помітні білі пікселі або на тлі кольорового помітні пікселі іншого кольору. Тому, уважно вибирайте, іноді буває необхідно перевірити два‐три примірники, перш ніж знайдеш без дефектів. Цими дефектами можуть страждати і монітори відомих фірм і менш відомі.
Існують допуски, під які потрапляють рк‐матриці. І якщо ви, наприклад, купили монітор з 2 битими пікселями, а помітите це тільки вдома, то вам ніхто назад його не змінить. Бо цей монітор підпадає під певний допуск, де таке число пікселів допустимо. Тому, при покупці монітора попросіть продавців, щоб вони дістали його з упаковки, включили, поставили тестову програму, яка виявляє такі дефекти, і ви скрупульозно перевірили жк‐матрицю і монітор в цілому. Не соромтеся, ви на це маєте повне право.

Вдалих вам покупок!

Просмотров: 457 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Block title

Форма входа

Календарь
«  Ноябрь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архив записей

  Бесплатный хостинг uCoz