Все обо всем
Понедельник, 20.05.2024, 02:09



Приветствую Вас Гость | RSS
[ Главная ] [ Блог ] [ Регистрация ] [ Вход ]
Меню сайта

Мини-чат
200

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 27

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2017 » Ноябрь » 17 » Аденома гіпофіза
00:27
Аденома гіпофіза

Гіпофіз – це маленька складна заліза в основі головного мозку. Вона виробляє декілька важливих гормонів, що регулюють ріст і діяльність ряду інших великих залоз по всьому тілу.

Аденома гіпофіза є новоутворенням або пухлиною в цій залозі. Доброякісні аденоми гіпофіза. Це означає, що вони не поширюються на інші частини тіла, як це роблять злоякісні пухлини. Це новоутворення може призвести до погіршення зору, оскільки воно знаходиться поруч з очима. Аденома також може призвести до зростання інших проблем. Аденома гіпофіза часто може порушити гормональний баланс щитовидної залози, наднирників і статевих залоз. Гіпофіз розташований в турецькому сідлі (невелике поглиблення на передньому підставі черепа) поряд з внутрішніми сонними артеріями, хиазмой (перехрест зорових нервів), III, IV, VI нервами та іншими найважливішими структурами головного мозку. Гіпофіз регулює ріст організму, діяльність інших ендокринних залоз (щитовидної залози, надниркових залоз), сексуальні і деякі інші функції організму.

Аденома гіпофіза - це часто зустрічається доброякісна пухлина головного мозку. Вік хворих – від 30 до 80 років, у дітей діагностується рідко. Пухлина гіпофіза розміром менше 1 см називається микроаденомой, велика - макроаденомой.

Причини появи невідомі. Деякі пухлини є частиною інших ендокринних розладів і пов'язані з генетичними змінами. Вони також можуть бути успадковані.

Фактори, що підвищують шанси появи аденоми гіпофіза, включають в себе:

Сімейну або особисту історію багаторазової ендокринної неоплазії - спадкового захворювання, що підвищує ризик розвитку пухлин гіпофіза, гіпоталамуса, паращитовидної та підшлункової залози;
Інші розлади, поширені в сім'ї, наприклад, акромегалія (гігантизм).

Симптоматика

Симптоми можуть розрізнятися дуже незначно і може бути присутній не у всіх. Це буде залежати від того, наскільки велика пухлина, а розташування пухлини в основі головного мозку може також викликати певні ознаки. Загальні симптоми з-за розміру аденоми, можуть включати:

Головний біль;
Затуманений або тунельний зір.

Аденоми гіпофіза можуть бути також пов'язані з наступними станами:

Цукровий діабет;
Камені в нирках;
Серцево-судинні захворювання;
Високий кров'яний тиск;
Остеопороз;
Захворювання щитовидної залози.

Більше інформації тут: аденома гипофиза.

Діагностика

Глибокий аналіз крові для визначення рівня цукру в крові і визначення інших основних умов, які можуть викликати у вас симптоми аденоми гіпофіза;
Аналіз сечі – вимірювання рівня виділення деяких гормонів залози гіпофіза (бета гонадотропін людини, кортизол);
Візуально-просторові тести для перевірки проблеми з периферійним зором;
Магнітно-резонансне обстеження (МРТ), яка використовує сильні магніти і радіохвилі для створення зображень гіпофіза головного мозку.

Аденоми гіпофіза поділяються на дві великі групи: гормонально - активних та гормонально - неактивні.

Гормонально - неактивна аденома гіпофіза гормонів у кров не виділяють. Клінічно проявляються головним болем, порушенням зору та зниженням функції гіпофіза (гипопитуитаризм).

Гормонально - активна аденома гіпофіза виділяють у кров надмірну кількість гормонів.

До гормонально - активним аденомам відносяться: пролактинома, аденома, яка продукує гормон росту, і аденома, яка продукує адренокортикотропный гормон. Ці пухлини, крім головного болю, порушення зору і гіпопітуїтаризму, викликають симптоми, пов'язані з підвищеним виділенням ними гормонів.

Лікування

Хірургія аденоми гіпофіза досить часто проводиться в центрах лікування раку і пухлини, але під час операції можуть бути пошкоджені нормальні частини гіпофіза.Ускладнення після хірургічної операції у вигляді різних гормональних дисбалансів коригувалися постійної тривалої фармацевтичної гормональною корекцією. З появою технології Кіберніж лікування аденом і микроаденом гіпофіза перестало бути проблемою.

Лікування аденоми медпрепаратами. Ліки можуть контролювати симптоми, а іноді і зменшити пухлину. Вони можуть заблокувати виділення гормонів.

Променева терапія і променева радіохірургія припускають використання радіаційного опромінення для знищення пухлинних клітин. Типи опромінень, що використовуються для лікування аденоми гіпофіза:

Традиційна променева терапія – випромінювання направлено на гіпофіз з джерела поза тіла;
Стереотаксична радіохірургія – інтенсивні пучки випромінювання спрямовані безпосередньо на пухлину з великою точністю.

Найбільшою ефективністю і точністю в лікуванні пухлини та онкології має радіохірургічний робот Кібер-Ніж, який під час лікувальної сесії не зачіпає здорові клітини.

Радіотерапія протонного пучка – пучок протонів (позитивно заряджених частинок), безпосередньо спрямованих на пухлину.

Аденома гіпофіза розташовується серед тканин головного мозку, чим і може її лікування. Однак це ні в якому разі не стосується лікування аденоми гіпофіза головного мозку системою стереотаксичної радіохірургії Кібер-Ніж (CyberKnife®), т. до. цей унікальний медичний апарат проводить філігранне видалення аденоми точнейшими пучками радіаційного випромінювання за 1-5 сеансів. Оптимальним є лікування КиберНожом при розмірах пухлини до 30 мм.

Просмотров: 910 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Block title

Форма входа

Календарь
«  Ноябрь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архив записей

  Бесплатный хостинг uCoz